Valaisevia esimerkkejäLuo kotiin tunnelmaa oikeanlaisella valaistuksella

Tarvitsemme valoa aamusta iltaan, ja niin tarvitsevat kotimmekin. Kun luonnonvalosta on pulaa, hyvin suunniteltu valaistus on entistäkin tärkeämpää niin mukavuuden kuin käytännöllisyyden kannalta. Kokeile yksinkertaisia vinkkejämme, joiden avulla osaat päättää, mitä ja missä tarvitset, jotta saat juuri oikeanlaisen valon.

Tarvitsemme sisällä valoa itse asiassa enemmän kuin usein luulemme. Esimerkiksi olohuone, koosta riippuen, saattaa tarvita jopa kymmenen valonlähdettä. Keskimääräiseen olohuoneeseen suositellaan yleensä noin seitsemää valoa.

Hyvä nyrkkisääntö on käyttää kolmea erityyppistä valaistusta: yleisvalaistusta, toiminnallista valaistusta ja tunnelmavalaistusta.

Eri valaistus eri tarkoituksiin

Yleisvalastus on lähtökohta, ja tähän tarkoitukseen kannattaa valita lamppu, joka levittää valoa tasaisesti laajalle alueelle. Sellainen on useimmiten kattolamppu ja katossa olevan kohdevalaisimet.
Toiminnallista valaistusta – hyvää, voimakkaampaa valoa – tarvitset kohtiin, joissa esimerkiksi luet tai teet töitä.
Tunnelmavalaistus tarkoittaa koristevalonlähteitä, jotka tarjoavat hienovaraista valoa ja luovat kodikkaan ilmapiirin. Himmentimellä valon määrää voi myös tarvittaessa säätää.