Näin pidät huolta BoKlok-kodistasi

Eikö upouusi koti olekin ihana! Uudet lattiat, puhtaat seinät ja kaunis keittiö uusine kodinkoneineen. Tämä uutuuden tunne voi kestää pitkään, jos ylläpidät ja hoidat kotiasi oikein. Tähän avuksi olemme tehneet muutaman videon, joista saat vinkkejä ja ohjeita viihtyisään ja turvalliseen asumiseen. Lisäksi esimerkiksi laitteiden käyttöohjeet ja takuutiedot löytyvät asunnon omasta Kodin kansiosta. Alta löydät vinkkejä myös esimerkiksi lattian puhtaana pitämiseen.

[No translation: fi/blocked-content/heading]

[No translation: fi/blocked-content/video-info-1]
[No translation: fi/blocked-content/video-link-1] [No translation: fi/blocked-content/video-link-2].

Keittiö

Tällä videolla saat vinkkejä ja ohjeita oman BoKlok-kotisi keittiöön liittyvistä toiminnoista.

Kylpyhuone

Tällä videolla saat vinkkejä ja ohjeita oman BoKlok-kotisi kylpyhuoneeseen liittyvistä toiminnoista.

[No translation: fi/blocked-content/heading]

[No translation: fi/blocked-content/video-info-1]
[No translation: fi/blocked-content/video-link-1] [No translation: fi/blocked-content/video-link-2].

[No translation: fi/blocked-content/heading]

[No translation: fi/blocked-content/video-info-1]
[No translation: fi/blocked-content/video-link-1] [No translation: fi/blocked-content/video-link-2].

Sisäilma

Tällä videolla saat vinkkejä ja ohjeita oman BoKlok-kotisi sisäilman hallintaan liittyvistä toiminnoista.

Muu tekniikka

Tällä videolla saat vinkkejä ja ohjeita oman BoKlok-kotisi muuhun tekniikkaan, kuten sähkönjakeluun, pistorasioihin ja nettiyhteyteen, liittyvistä toiminnoista.

[No translation: fi/blocked-content/heading]

[No translation: fi/blocked-content/video-info-1]
[No translation: fi/blocked-content/video-link-1] [No translation: fi/blocked-content/video-link-2].

Muutamia vinkkejä kotisi huoltoon

 

Lattia

Laminaattilattioiden hoito on pääasiassa vain puhtaanapitoa. Laminaattilattian pinta on sellaisenaan käyttövalmis, kestävä ja helppohoitoinen. Pintaa ei tarvitse eikä saa hioa, lakata tai vahata.

Lattia kannattaa pitää puhtaana imuroimalla se säännöllisesti. Lisäksi lattia on pyyhittävä ajoittain nihkeällä laminaattimopilla. Voit käyttää mietoa yleispesuainetta tai erityisesti laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta. Pesuliuos on ollut liian vahva, jos lattiaan jää näkyviin pyyhkimisjäljet kuivumisen jälkeen tai jos esimerkiksi märät koirantassut tai jalan jäljet jäävät näkymään lattialle. Saippuapohjaista puhdistusainetta ei kannata käyttää, sillä se jättää laminaatin pintaan himmeän kalvon. Nestemäiset tahrat kannattaa poistaa välittömästi nihkeällä liinalla ja tarvittaessa miedolla yleispuhdistusaineella.

Pöydän ja tuolien jaloissa kannattaa käyttää huopa- tai muita suojuksia. Painavat kalusteet pitää siirtää kantamalla, ei työntämällä. Hyvä ovimatto suojelee lattiapintaa pysäyttämällä karkean lian ja kosteuden. Mikään lattiapäällyste ei kestä naarmuuntumattomana teräviä kiviä tai metalliesineitä. Laminaattilattia kestää kuitenkin hyvin esim. koiran kynnet ja kengistä syntyvän pistekuormituksen.

Huolehtimalla oikeista huoneilman lämpötilasta (18–22 °C) ja huoneilman suhteellisesta kosteudesta (30–65 % RH) laminaattilattia kestää ja säilyy hyvänä.

Jääkaappi ja pakastin

Jääkaappi on varustettu automaattisulatuksella, mutta pakastekaappi täytyy sulattaa manuaalisesti, kun huurretta on kertynyt seiniin noin 5 mm. Paksu huurrekerros lisää laitteen sähkönkulutusta.

Puhdista kondenssiveden aukko ja vuotoastia säännöllisesti. Ja tiesitkö, että voit säästää sähköä ja jopa estää tulipalon pitämällä jääkaapin ja pakastimen takaosat puhtaana? 

Astianpesukone

Valmiiksi ennen muuttoa asennetut astianpesukoneet on varustettu koneen alle asennettavalla turva-altaalla, jotta mahdollinen vesivuoto voidaan havaita niin aikaisin, ettei se ehdi aiheuttaa laajaa vesi- tai kosteusvahinkoa. Samoin myös myöhemmin asennettavat astianpesukoneet tulee varustaa turva-altaalla.

Vesivahinkojen välttämiseksi astianpesukoneen vesihana on pidettävä suljettuna, kun konetta ei käytetä. Älä jätä pesukonetta käyntiin ilman valvontaa!

Useimmat ihmiset yleensä muistavat käyttää astianpesuainetta. Mutta jotta saat kiiltävän puhtaat lautaset ja lasit, on yhtä tärkeää puhdistaa pohjasiivilä ja suihkuvarret säännöllisin väliajoin.

Liesi ja uuni

BoKlok-kodeissa on induktioliesi ja kiertoilmauuni. Mallista riippumatta on tärkeää puhdistaa sekä liesi että uuni säännöllisesti. Mieluiten joka käytön jälkeen – kunhan ne ovat ensin tietysti jäähtyneet.

Liesituuletin

Liesituulettimen mallista riippumatta on tärkeää puhdistaa suodatin, mikä on helpointa tehdä pesemällä se astianpesukoneessa. Suodatin, jota ei ole puhdistettu vähään aikaan, ei enää hoida tehtäväänsä eli suodata paistokäryjä.

Keittiökaapistot

Keittiökalusteiden rungot ja hyllyt ovat melamiinilevyä ja ovet mdf-levyä. Kuivaa pinnat, jos ne pääsevät kastumaan. Vedä kahvinkeitin pois yläkaapin alta kahvia keitettäessä, koska vuosien mittaan keittimestä tuleva höyry saattaa aiheuttaa yläkaappiin vaurioita.

Kun keittiötä on käytetty jonkin aikaa, vetolaatikoita on ehkä hieman säädettävä, jotta ne eivät naarmuta toisiaan. Avaa laatikko ja ruuvaa ruuvimeisselillä sivuilla olevia liittimiä ja säädä sitten laatikkoa ylös tai alas.

 

Jos IKEA-kalusteessa tai -kodinkoneessa ilmenee vika takuuaikana (viisi vuotta), ota yhteyttä IKEA-asiakaspalveluun: IKEA.fi/asiakaspalvelu tai p. (09) 3482 9400

Vesilukko ja lattiakaivo

Kylpyhuoneen lattiakaivo ja vesilukko on puhdistettava säännöllisesti – sekä tukkeutumien että pahan hajun estämiseksi.

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu

Ehkä puhdistatkin pesuainekotelon jo aika ajoin. Mutta tiesitkö, että pesukoneessa on myös nukkasihti, joka on puhdistettava säännöllisesti? Ja puhdistamalla pesukoneen silloin tällöin puhdistusohjelmalla ja siihen tarkoitetulla pesuaineella varmistat, että myös rumpu pysyy puhtaana. Jos rumpu ei ole puhdas, se tuskin tekee vaatteistakaan puhtaita, vai mitä?

Kuivausrummun tulee olla ns. kondensoiva rumpu, joka tiivistää pyykistä tulevan kosteuden vedeksi. Älä hanki kuivausrumpua, joka haihduttaa kosteuden poistoilmaan, koska kuivausrummusta tuleva ilmamäärä on niin suuri, ettei asunnon ilmanvaihtojärjestelmä kykene poistamaan sitä välittömästi.

Hanat

Tuntuuko, että kuuma vesi tulee hanasta hitaasti? Tämä johtuu siitä, että hanat ovat energiansäästöhanoja, joiden tarkoitus on estää kuuman veden ja energian tuhlaaminen.

Piha

Omalle pihalle saa istuttaa kooltaan sopivia kasveja ja puita. Ennen kuin istutat isoja monivuotisia kasveja, ole yhteydessä isännöitsijään. Ethän kuitenkaan istuta mitään aivan ulkoseinän viereen etkä kasvamaan julkisivua pitkin. Toinen tärkeä asia muistaa on, että pihan kallistuksia ja katteita ei saa muuttaa niin, että sadevedet virtaavat rakennukseen päin.

Uusi nurmikko vaatii aikaa juurtuakseen ja alkaakseen kasvaa. Se kestää liikkumista vasta noin kolmen leikkauskerran jälkeen. Kuivalla säällä varsinkin nuorta nurmikkoa on kasteltava. Päivittäistä vähäistä suihkuttamista parempi vaihtoehto on kastelu kerran viikossa niin, että kasvualusta kastuu kokonaan.