ERILAISIA TALOJA, AINA IHANIA PIHOJA

BoKlok-kotien toimivat asuntopohjat ovat kaikki kovin tykättyjä, mutta sijaitsevat erilaisissa rakennuksissa. Jotkut BoKlok-talot ovat matalia kaksikerroksisia luhtitaloja. Toiset taas ovat hieman korkeampia puukerrostaloja. Yksi asia kaikkia BoKlok-kortteleita kuitenkin yhdistää. Ne suunnitellaan aina niin, että jokainen asukas voi viihtyä oman kotinsa lisäksi myös ulkona. Puutalojen ympäröimässä yhteispihassa on jotain tuttua vuosien takaa, mummolan muistoja ja pientaloalueen kylämäistä nostalgiaa. Vaikka pihassa ei viettäisi aikaa kovin usein, on sen kautta aina kiva kulkea kotiin.

BOKLOK-PIHASSA VIIHDYTÄÄN YMPÄRI VUODEN

Kesäisin yhteinen BoKlok-piha täyttyy ulkoilijoista ja lasten leikeistä. Välillä meno aivan villiintyy, mutta onneksi pihan sorateillä ja niitä reunustavilla nurmikoilla tulee naarmuja polviin hieman vähemmän kuin asfaltilla. Myös aikuiset viihtyvät nurmella paremmin, joten oikein lämpimänä kesäpäivänä isi ja mummukin saattavat ottaa kengät pois ja tepsutella pihassa varpaat paljaina.

Talvisin tunnelma muuttuu, mutta yhteinen puuhastelu jatkuu. Pihaan ilmestyy pakkaslyhtyjä ja lumiukkoja. Aikuiset luovat lunta pihateiden reunuksille ja lapset rakentavat kinoksiin linnakkeita lumisotaa varten. Illan hämärtyessä syttyvät katulamput, pihalyhdyt ja ikkunoiden lämpimät valot. Yhteiset touhut rauhoittuvat omiin koteihin ja pihaan jäävät keskenään vain narskuva lumi ja pureva pakkasyö.

Sormet multaan kotipihassa

Hyviä uutisia viherpeukaloille! Jokaisen BoKlok-luhtitalokorttelin pihassa on yhteinen viljelyalue, jonka viljelypaikat asukkaat saavat jakaa keskenään sen mukaan, kuka tykkää kuoputtaa maata ja kuka seurata touhua vierestä. Siinä samalla tutustutaan naapureihin ja jaetaan istutusvinkkejä koko pihapiirin kesken. 

Vaikka et itse viihtyisi viljelypalstan ääressä, on mullasta kohoavia versoja ja auringon alla punaiseksi pullistuvia tomaatteja kiva katsella vähän kauempaakin. Ja nyt kun puutarhan herkuista puhutaan, ei sovi unohtaa omenapuita, joita pyrimme mahdollisimman moniin yhteispihoihin istuttamaan. Ne palkitsevat BoKlok-kodeissa pitkään viihtyvät asukkaat vielä jonain päivänä makoisalla syyssadollaan.

LÄMMINTÄ TUNNELMAA YHTEISESSÄ SAUNASSA

Moni suomalainen haaveilee omasta saunasta, mutta aivan turhaan – kun on kerran kokenut BoKlokin yhteissaunan lämminhenkisen tunnelman, ei entiseen ole enää paluuta. Koko saunomiskokemus on täällä monin verroin mukavampi. 

Aluksi pesukamppeet ja saunajuomat pakataan koriin, sitten tossutellaan alakertaan tai piharakennukseen kylpytakeissa. Löylyhuoneeseen mahtuu kerralla kokonainen perhe tai kaveriporukka, ja saunominen on ihan uudella tavalla rentouttavaa, kun lasioven takana eivät odotakaan likaiset pyykit ja siivousta kaipaava kylpyhuone. Ei, täällä yhteissaunan oven takana odottaa viihtyisä vilvoittelutuokio parhaiden löylykavereiden kesken.

LENKKIPOLULLE MUUTAMA ASKEL

Vaikka BoKlok-kodit sijaitsevat kaupungeissa julkisten liikenneyhteyksien varrella, rakennetaan ne myös aina sellaisille paikoille, joista on vain lyhyt matka luontoon ja lenkkipoluille. Hyvät ulkoilumaastot ovat niin ihmisasukkaiden kuin niiden vähän karvaisempienkin kavereiden mieleen – näillä asuinalueilla on mukava ulkoilla yhdessä naapurin, kumppanin, koiran, kissan tai vaikka pupun kanssa! 

Parhaimmillaan lähiluonto tarjoaa kotien asukkaille ulkoilun lisäksi herkkuhetkiä. Sitä kun ei koskaan tiedä, milloin lähimetsässä törmää vuosikymmenen parhaaseen sienisatoon, ja loppukesästä pakastimen voi poimia täyteen marjoja ihan takapihan tuntumassa.

ONKO HAAVEISSASI OMA PIENI PIHA...

 

Matalien BoKlok-luhtitalojen ensimmäisten kerrosten kodeissa on useimmiten omat asuntopihat, jotka asukkaat saavat laittaa mieleisikseen. Ei tarvita kuin puutarhatuoli ja päivänvarjo, niin oma pikku piha muuntautuu ihanaksi kesäkeitaaksi keskellä puutaloidylliä. Mukaan vielä hyvä kirja ja lasillinen kylmää limonadia, ja asuntopihassa viihtyy helposti vaikka koko päivän. Siinä samalla voi pitää silmällä naapurien kanssa leikkiviä lapsia tai kuunnella viereisen metsän luontoääniä.

...VAI HELPPOHOITOINEN PARVEKE?

 

Jos BoKlok-kodissa ei ole asuntopihaa, siinä on oma parveke. Oma parveke on erityisen mukava koska se ei vaadi hoitamista, ei nurmikonleikkuuta eikä lumitöitä. Joskus BoKlok-kodin parveke on talon toisessa kerroksessa, joskus sitäkin korkeammalla. Joskus se aukeaa sisäpihan ääreen, joskus kohti metsää tai puistomaisemia. Mutta oli parveke sitten matalalla tai korkealla, ja sen näköala millainen tahansa, sillä kelpaa aina juoda aamukahvit jos toisetkin.