Glänta i granskog

YMPÄRISTÖTEHOKKUUS SYNTYY FIKSUISTA VALINNOISTA

Siksi valitsimme materiaaliksi puun

Me BoKlokissa valitsimme rakennusmateriaaliksi puun, koska uusiutuvana materiaalina puu on tärkeä osa ympäristötehokasta rakentamista. Tänä päivänä yhä useampi meistä tiedostaa oman hiilijalanjälkensä ja haluaa elää ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavalla tavalla. Se on meillekin sydämen asia.

Usein ajatellaan, että ympäristötehokkaat ratkaisut lisäävät rakentamisen ja asumisen kustannuksia. BoKlokin ympäristötehokkuus syntyy fiksuista valinnoista. Kun valitset uuden BoKlok-kodin, teet jo sinänsä hyvän ympäristövalinnan – kiitos! Mutta  aina voimme tehdä vielä enemmän, niin me kuin sinäkin.

FIKSUSTI YMPÄRISTÖN PUOLESTA

BoKlok on lämminhenkistä puurakentamista, missä huomioimme ihmisen ja ympäristön. Viihtyisissä puukerrostaloissamme on toimivia ja hyvin mietittyjä koteja sekä turvallinen pihapiiri. Kompakteissa kodeissa ei lämmitetä ylimääräisiä nurkkia ja asukkaiden yhteissauna säästää sekä oman kodin neliöitä että energiaa.

Fiksu rakennusprosessi

Puutalojen rakentamisen aiheuttamat ympäristövaikutukset ja energiankulutus ovat vähäisemmät verrattuna muihin rakennusmateriaaleihin kuten tiileen, betoniin ja teräkseen. Lisäksi puu on uusiutuva materiaali. Me BoKlokissa rakennamme talomme pääosin tehtaassa sisätiloissa. Tehokkaassa ja nopeassa rakentamisprosessissamme säästämme sekä aikaa että materiaaleja.

Soppsorteringskärl innomhus

KANNA SINÄKIN KORTESI KEKOON

SÄÄSTÄ YMPÄRISTÖÄ JA LOMPAKKOASI

Kotitalouksien suurimpia sähkönsyöjiä ovat valaistus ja kodinkoneet. Tässä sinäkin voit kantaa oman kortesi kekoon, sillä jo pienillä päivittäisillä toimilla voit vaikuttaa lopputulokseen, niin ympäristön kuin oman lompakkosi hyväksi.

Kimppakyydit

Kimppakyyti on helppo tapa vähentää polttoainekustannuksia. Miten olisi kimppakyyti töihin tai viikko-ostoksille naapurin kanssa?

Tarkkaile jääkaapin ja pakastimen toimintaa

Pyyhi jääkaapin ja pakastimen pölyt säännöllisesti, lauhduttimeen kertynyt pöly voi lisätä energiankulutusta jopa 25 %. Jääkaapin +5°C ja pakastimen -18°C ovat sopivia lämpötiloja. Astetta kylmempi lämpötila lisää energiankulutusta noin 5 %.

Lajittele jätteet

Lajittelu on helppoa kun jätekaappi on hyvin organisoitu. Hyödynnä kivannäköisiä koreja, kasseja ja kannellisia laatikoita esimerkiksi tyhjien pullojen, muovipakkausten ja metallipurkkien säilytykseen.

Käytä astianpesukonetta

Energiatehokas astianpesukone käyttää 10-20 litraa vettä yhtä pesukertaa kohti. Käsinpesussa sama tiskimäärä kuluttaa jopa 100 litraa vettä.  Käsinpesussa huuhtelu kannattaa tehdä mieluummin isossa astiassa kuin juoksevan veden alla.

Älä lotraa

Energiatehokkaat WC-istuimet, hanat ja suihkut säästävät vettä ja hyötyä kertyy vielä enemmän, kun otat lyhyempiä suihkuja.

Katkaise virta kodin elektroniikasta

Kodin elektroniikan standby-asento kuluttaa virtaa 2 % vuosittaisesta kokonaiskulutuksesta. Katkaise virta kaikista laitteista ja poista laturi pistokkeesta, sillä se kuluttaa sähköä vaikka kännykkä ei olisi latauksessa.

Pese pyykki oikein

Omia pyykinpesutottumuksia on hyvä tarkastella. Vaatteet voi usein pestä totuttua alhaisemmissa lämpötiloissa. Täytä kone kunnolla ennen pesua ja jätä huuhteluaine pois. Kesällä pyykit kuivuvat ihanan raikkaiksi ulkona narulla.

LED on paras vaihtoehto

Sammuta valo kun poistut huoneesta tai käytä valoanturia, liiketunnistinta tai ajastinta. Vaihda vanhat lamput LED-lamppuihin. LED-lamput kuluttavat 85 % vähemmän energiaa ja niillä on 20 kertaa pidempi elinikä.

Valmista ruoka fiksummin

Peitä kattila kannella. Ruoka kuumenee nopeammin ja energian kulutus vähenee. Sähkölevyn halkaisija on myös tärkeä seikka: energiankulutus kasvaa 20 % jos halkaisija on sentin suurempi kuin kattila. Säästä sekä aikaa että sähköä hyödyntämällä lämpenevän uunin lämpö. Suosittelemme hyödyntämään myös uunin jälkilämmön.

Laske lämpötilaa

Laskemalla lämpötilaa yhden asteen säästät 5 % lämmitysenergiassa.  Huonekalujen ja patterien välissä kannattaa olla kunnon väli, jolloin lämpö pääsee levittäytymään muualle huoneeseen.

Kasvata ruukuissa

Vihanneksien ja kukkien ruukkukasvatus auttaa mehiläisiä työssään ja lisää hyvää mieltä. Kolmasosa syömästämme ruoasta tarvitsee mehiläisten pölytystä. Nämä ahertajat ovat elintärkeitä maapallolle ja olemassa olollemme. Hyödynnä siis BoKlok-pihapiirisi kasvimaa, oma piha tai parveke, ja perusta oma pieni puutarhasi.

Korjaa, kierrätä ja myy

Mieti tarkemmin, ennen kuin ostat tai heität mitään pois. Toimi taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti. Korjaa ja harrasta uusiokäyttöä. Vaatteet, kengät ja huonekalut voi kierrättää eteenpäin. Kysy haluaisiko joku naapureistasi lukea vanhat aikakauslehtesi tai jo lukemasi kirjat.

Hyvästi aikaa vievät remontit!

Miksi kannattaa valita uusi BoKlok-koti?

Meidän kaikkien BoKlok

Me osaamme kertoa asunnoista paljonkin, mutta vain asukkaat tietävät, millaista kodeissa on oikeasti asua.