Talomme kasvavat metsässä

Metsän siimeksessä on osa ilmastohaasteen ratkaisua. Siellä kasvaa ympäristövastuullisia koteja, puu kerrallaan. Puusta rakennetun talon ilmastovaikutus on pienempi kuin uudisrakennuksilla keskimäärin.

Puu on uusiutuva luonnonvara

Kun puut kasvavat metsässä, niihin sitoutuu hiilidioksidia fotosynteesin kautta. Rakentamalla taloja puusta hiilidioksidi varastoituu talon koko käyttöiän ajaksi. Olemme vakuuttuneita siitä, että puu on tärkeä osa ympäristötehokkaaseen rakentamiseen siirtymistä.

Puurakentamisella on useita etuja, eikä pelkästään ympäristölle ja ilmastolle. Puu on vahva mutta samalla kevyt ja joustava materiaali, joka soveltuu erittäin hyvin tehdasrakentamiseen. Keveys tarkoittaa, että kuljetusten päästöt ovat pienempiä kuin raskaammista materiaaleista esivalmistettujen osien kuljetuksilla. Lisäksi puun keveyden ansiosta voimme käyttää vähemmän betonia talomme perustuksissa, mikä entisestään vähentää ilmastopäästöjämme.

Jenny Adholm, BoKlokin ympäristöpäällikkö
Jenny Adholm
BoKlokin ympäristöpäällikkö

Usein kysyttyjä kysymyksiä puusta

Ovatko puutalot paloturvallisia?

Kaikkiin rakennusmateriaaleihin sovelletaan tiukkoja paloturvallisuusvaatimuksia. Vaatimukset koskevat esimerkiksi sitä, kuinka kauan rungon on kestettävä tulta ja kuinka kauan väliseinien ja kantavien palkkien on täytettävä tehtävänsä. Puun luontaisten ominaisuuksien ansiosta se säilyttää kuormankestävyytensä, vaikka se osittain palaisi ja hiiltyisi. Tärkeä turvallisuustekijä taloissa on lisäksi automaattinen sammutusjärjestelmä, sprinklaus.

Ostaessasi BoKlok-kodin voit siis tuntea olosi turvalliseksi: kotisi täyttää samat paloturvallisuusvaatimukset kuin muista materiaaleista rakennetut kodit.

Miten kosteus vaikuttaa puuhun?

Tärkeä tekijä kaikessa rakentamisessa on pitää rakenteet kuivana. BoKlok-kodit rakennetaan moduuleina sisätiloissa tehtaalla. Siellä pystymme ylläpitämään korkeaa ja tasaista laatua tehokkaiden ja vakiintuneiden prosessiemme avulla. Rakentamalla sisätiloissa suojaamme taloja sateelta ja tuulelta. Kun moduulit ovat valmiita, ne kuljetetaan työmaalle, missä ne kootaan valmiiksi asuinrakennuksiksi. Säänkestävä suojamateriaali poistetaan juuri ennen moduulien nostamista paikalleen, mikä vähentää kastumisen riskiä. Jos sää on huono, lykkäämme kokoamista.

Vaikuttaako puu kodin äänieristykseen?

Kaksinkertaisesti erotettujen moduulien ja ääntä vaimentavien ratkaisujen ansiosta äänten kuuluminen asunnosta toiseen pystytään minimoimaan. Kaikki asunnot ovat erillisiä yksikköjä, joiden välillä on kaksi eristettyä väliseinää ja niiden välissä ilmarako. Myös akustiikaltaan puu on erinomainen vaihtoehto ja lisää siten asumisen mukavuutta arjessa.