Talomme kasvavat metsässä

Metsän siimeksessä on osa ilmastohaasteen ratkaisua. Siellä kasvaa ympäristövastuullisia koteja, puu kerrallaan. Puusta rakennetun talon ilmastovaikutus on pienempi kuin uudisrakennuksilla keskimäärin.

Puu on uusiutuva luonnonvara

Kun puut kasvavat metsässä, niihin sitoutuu hiilidioksidia fotosynteesin kautta. Rakentamalla taloja puusta hiilidioksidi varastoituu talon koko käyttöiän ajaksi. Olemme vakuuttuneita siitä, että puu on tärkeä osa ympäristötehokkaaseen rakentamiseen siirtymistä.

Kuva ympäristöpäällikkö Jenny Adholmista

Puun monet edut

"Puurakentamisella on useita etuja, eikä pelkästään ympäristölle ja ilmastolle. Puu on vahva mutta samalla kevyt ja joustava materiaali, joka soveltuu erittäin hyvin tehdasrakentamiseen. Keveys tarkoittaa, että kuljetusten päästöt ovat pienempiä kuin raskaammista materiaaleista esivalmistettujen osien kuljetuksilla. Lisäksi puun keveyden ansiosta voimme käyttää vähemmän betonia talomme perustuksissa, mikä entisestään vähentää ilmastopäästöjämme."

Jenny Adholm, BoKlokin ympäristöpäällikkö

Usein kysyttyjä kysymyksiä puusta

Miten metsien käy, loppuvatko ne?

Yli 70 % Suomen pinta-alasta on metsää, mikä tekee Suomesta pinta-alaan suhteutettuna Euroopan metsäisimmän maan. Puun määrä on lisääntynyt jatkuvasti 1950–60-luvuilta asti: puuston vuotuinen kasvu Suomessa ylittää hakkuut ja luontaisen poistuman noin 20 miljoonalla kuutiometrillä.

Entä puutalojen paloturvallisuus?

Kaikkiin rakennusmateriaaleihin sovelletaan samoja tiukkoja paloturvallisuusvaatimuksia. Tämä tarkoittaa, että puurunkoiset talomme täyttävät täsmälleen samat paloturvallisuusvaatimukset kuin muista materiaaleista valmistetut rakennukset. Vaatimukset koskevat esimerkiksi sitä, kuinka kauan rungon on kestettävä tulta ja kuinka kauan väliseinien ja kantavien palkkien on täytettävä tehtävänsä. 

Taloissamme käytetään puupalkkeja ja eristys- ja kartonkimateriaaleja erilaisina yhdistelminä, niin että ne täyttävät kaikki toiminnalliset vaatimukset paloturvallisuuden suhteen.

Puun luontaisten ominaisuuksien ansiosta se säilyttää kuormankestävyytensä, vaikka se osittain palaisi ja hiiltyisi. Tämä tarkoittaa, että ostaessasi BoKlok-kodin voit tuntea olosi turvalliseksi: kotisi täyttää samat paloturvallisuusvaatimukset kuin muista materiaaleista rakennetut kodit.

Miten kosteus vaikuttaa puuhun?

Tärkeä tekijä kaikessa rakentamisessa on pitää rakenteet kuivana. BoKlok-kodit rakennetaan moduuleina sisätiloissa tehtaalla. Siellä pystymme ylläpitämään korkeaa ja tasaista laatua tehokkaiden ja vakiintuneiden prosessiemme avulla. Rakentamalla sisätiloissa suojaamme taloja sateelta ja tuulelta. Kun moduulit ovat valmiita, ne kuljetetaan työmaalle, missä ne kootaan valmiiksi asuinrakennuksiksi. Säänkestävä suojamateriaali poistetaan juuri ennen moduulien nostamista paikalleen, mikä vähentää kastumisen riskiä. Jos sää on huono, lykkäämme kokoamista.

Vaikuttaako puu kodin äänieristykseen?

Kaksinkertaisesti erotettujen moduulien ja ääntä vaimentavien ratkaisujen ansiosta äänten kuuluminen asunnosta toiseen pystytään minimoimaan. Kaikki asunnot ovat erillisiä yksikköjä, joiden välillä on kaksi eristettyä väliseinää ja niiden välissä ilmarako.