Kotoisia ympäristötekoja

Näillä pienillä muutoksilla pienennät hiili- ja vesijalanjälkeäsi kotona. Planeetta, tulevat sukupolvet ja lompakkosi kiittävät!

Rakennukset tuottavat nykyään merkittävän osan Suomen hiilidioksidipäästöistä. Asumisen aikaisilla päästöillä on suuri vaikutus – ja tässä voit kantaa kortesi kekoon. Kokosimme käytännön vinkkejä vastuullisempaan asumiseen – sekä ympäristö että lompakkosi kiittävät!

Ole tarkkana jääkaapin ja pakastimen kanssa

Säädä jääkaapin ja pakastimen lämpötilaa hieman korkeammaksi, jotta sen ei tarvitse käydä niin kovalla teholla viilentyäkseen. Jos sulatat ruokaa, sulata se aina jääkaapissa, koska silloin pakastetut ruuat pitävät jääkaapin viileämpänä.

Pidä pakastimesi mahdollisimman täynnä. Se kuluttaa vähemmän energiaa, koska pakastetut ruuat eivät lämpene, kun ovi avataan. Jos pakastin on tyhjä ja ovi avataan, koko tila täyttyy lämpimällä ilmalla, jolloin pakastimen on käytävä kovalla teholla jäähtyäkseen, kun ovi jälleen suljetaan.

Anna ruuan jäähtyä ennen kuin laitat sen jääkaappiin tai pakastimeen, muuten laitteella on kovempi työ sen jäähdyttämiseksi.

Jätteidenlajitteluastiat keittiössä

Lajittele ja kierrätä jätteet

BoKlok-kodin keittiössä on lajitteluastioita pesualtaan alla. Jopa paristoille ja lampuille on omat astiansa. Niinpä voit saman tien lajitella kaikki yhtä nopeasti kuin heittäisit kaiken samaan astiaan.

Pese astiat koneessa

Energiatehokas astianpesukone kuluttaa 10-20 litraa vettä pesua kohden. Vastaava määrä astioita vaatii jopa 100 litraa vettä, jos ne pestään käsin. Jos kuitenkin peset astioita käsin, huuhtele ne juoksevan veden sijaan altaassa.

Mies suihkussa

Käy suihkussa nopeasti

Käy suihkussa, älä kylvyssä! Kylvyn aikana yleensä kuluu paljon enemmän vettä. Rajoita myös suihkun pituutta. Tiedämme, että joskus mikään ei voita mukavaa pitkää suihkua, mutta jos pidät ne minimissä, säästät energiaa ja pidät vesilaskun kurissa (varsinkin, jos sinulla on vesimittari).

Sulje laitteet

Kytke laitteet jatkojohtoon ja irrota se pistokkeesta, kun laitteita ei käytetä, jotta ne eivät jää valmiustilaan. Kun laitteet ovat valmiustilassa, ne kyllä kuluttavat vähemmän energiaa, mutta kuluttavat kuitenkin jonkin verran! Älä jätä tietokonetta valmiustilaan, vaan sammuta se aina päivän päätteeksi.

Puhtaita pyykkejä korissa

Pyykkää oikein

Pese pyykit matalimmassa lämpötilassa. Biopesujauhe sisältää entsyymejä, jotka on valittu erityisesti siksi, että ne toimivat jo 30 asteessa. Jos nostat lämpötilaa, se voi itse asiassa tehdä pesujauheen tehottomaksi.

Jos pesukoneessa ei ole puolitäyttöasetusta, pese vain täysiä koneellisia.

Valaise järkevästi

Vaihda vanhat lamput LED-lamppuihin. LED-lamput kuluttavat 90 % vähemmän energiaa ja niillä on jopa 20 kertaa pidempi elinikä. Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Käytä valoanturia, liiketunnistinta tai ajastinta. Toimii myös ei-toivottujen vierailijoiden karkottajana.

Perhe laittamassa ruokaa ison pannun ympärillä

Kokkaa fiksummin

Käytä kattiloiden ja pannujen kanssa kantta, jotta kypsennysaika lyhenee. Valitse keittolevy kattilan tai pannun mukaan – pienen pannun kuumentaminen suurella levyllä vain tuhlaa sähköä.

Käytä ruuan lämmittämiseen uunin sijaan mikroa. Ruoka lämpiää nopeammin ja energiaa kuluu paljon vähemmän.

Keitä vettä vain sen verran kuin tarvitset – toisin sanoen älä laita vedenkeitintä täyteen, jos aiot juoda vain yhden kupin teetä.

Laske lämpötilaa

Laskemalla huoneen lämpötilaa yhden asteen säästät 5 % lämmitysenergiassa. Huonekalujen ja patterien välissä kannattaa olla kunnon väli, jolloin lämpö pääsee levittäytymään muualle huoneeseen.

Viljelylaatikko ja hyönteishotelli puutarhassa

Kasvata mehiläisille kukkia

Kasvata kasviksia ja kukkia ruukuissa – itsesi ja mehiläisten vuoksi. Noin kolmannes syömästämme ruuasta on riippuvainen kasveja pölyttävistä mehiläisistä. Mehiläiset tekevät siis elintärkeää työtä planeettamme ja selviytymisemme hyväksi.

Korjaa ja kierrätä

Mieti kahdesti ennen kuin ostat uutta tai heität vanhaa pois. On taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää korjata, kierrättää ja käyttää uudelleen ja lahjoittaa vaatteet, kengät ja huonekalut.

Nainen hioo vanhaa puutuolia

Amin viisi vinkkiä vastuulliseen asumiseen

Vastuullisuusaiheisista Pallon kokoinen elämä -sometileistään ja -blogistaan tuttu somevaikuttaja Ami Värtö kotilomaili perheineen Tuusulan Tähtipolun BoKlok-kodissa. Ami jakoi kotilomansa aikana erilaisia näkökulmia vastuullisempaan asumiseen some-kanavissaan.

Katso video tai lue vinkit täältä!