FIKSUA ASUMISTA SUPERTARKALLA SUUNNITTELULLA

FIKSUSTI SUUNNITELTU

BoKlok-kodit ovat tilaihmeitä, joiden hinta on tavallista uudiskohdetta huokeampi ja naapurustokin mukavan yhteisöllinen. Miten tällaisia koteja oikein tehdään? Suomen BoKlok-konseptia suunnittelevat arkkitehdit Mikko Rosti ja Alex Oljemark kertovat.


KAIKKI TARPEELLINEN, MUTTEI MITÄÄN YLIMÄÄRÄISTÄ

BoKlok-konsepti tuli Suomeen ensimmäisen kerran jo vuosituhannen vaihteessa, mutta vuonna 2012 BoKlok-konsepti päätettiin muokata suomalaisten asumisen tarpeita vastaavaksi ja kuunnella kuluttajia herkällä korvalla. Skanska teetti kuluttajatutkimuksen, jolla kartoitettiin tavallisten ihmisten näkemyksiä siitä, mistä hyvä koti ja asumisympäristö koostuvat. Tutkimuksen pohjalta tehtiin huolelliset suunnitelmat ja toimivat asuntopohjat, jotka toistuvat kohteesta toiseen. Näiden pohjalta valmistui ensimmäinen BoKlok-kohde Vantaan Kivistöön 2013. Talvella 2018 BoKlok teetti toisen kuluttajatutkimuksen kun markkinoille haluttiin tuoda korkeampi puukerrostalo.

Arkkitehti Mikko Rosti istuu Ark7:n neuvotteluhuoneessa. Hän on ollut mukana Suomen BoKlok-kotien suunnittelussa alusta asti ja muistaa, millaisia asioita kuluttajatutkimuksessa nousi esiin. – Tärkeiksi muodostuivat esimerkiksi keittiön varustelu ja olohuoneen mitoitus, mutta myös arvojärjestys, eli mitä kuluttajat ovat valmiita priorisoimaan ja mitä jättämään pois. Esimerkiksi sen sijaan, että jokaisessa asunnossa olisi oma pieni sauna, tehdään isompi sauna erilliseen piharakennukseen koko pihapiirin käyttöön, jolloin kaikki kotien neliöt vapautuivat asumiselle.

BoKlok-kotien yhteinen pihasauna on ollut kovasti asukkaiden mieleen. Piharakennuksen ympärille sijoitetaan kohteesta riippuen myös esimerkiksi viljelypalstoja, omenapuita ja leikkialueita. Kokonaisuudesta tulee viihtyisä asuinkortteli, joka on olennainen osa BoKlok-konseptia.

Ytimessä fiksu suunnittelu

– BoKlok-suunnittelussa kitketään pois kaikki rönsyt ja keskitytään siihen, mikä tekee asumisesta mahdollisimman hyvää mahdollisimman monille asukkaille, luonnehtii arkkitehti Alex Oljemark. Hän on ollut mukana BoKlokin suunnittelussa vuodesta 2014 ja vastaa arkkitehtisuunnittelusta muun muassa vuoden 2020 asuntomessuille Tuusulaan valmistuvassa BoKlok-kohteessa.

Fiksu suunnittelu on BoKlokin ytimessä. Asunnon tasolla fiksuus näkyy erittäin tarkkana mitoituksena. Siis: mitkä ovat esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen vähimmäismitat, jotta kotona on sopivan väljää mutta hukkaneliöt on kuitenkin minimoitu. Suunnittelussa vältetään käytävätiloja ja huoneet ovat optimaalisen kokoisia kaikissa pohjaratkaisuissa. Turhat läpikulkutilat ja muu hukkatila loistavat poissaolollaan, mutta säilytystilaa on silti riittävästi. Kompaktista neliömäärästä huolimatta monessa kodissa on esimerkiksi erillinen keittiö ja vaatehuone. Kun ylimääräiset nurkat on eliminoitu, kodit ovat myös valoisampia ja viihtyisämpiä.

Kaikki tilat ja huoneet suunnitellaan millintarkasti kalusteiden ja kuluttajien toivoman kalustettavuuden ympärille. Kalustesuunnittelussa on saatu taustatukea IKEAn suunnittelijoilta ja kalusteiden sijoittelua on hiottu suunnitteluvaiheessa pitkään.

– Suunnittelu on oikeastaan jatkuva prosessi. Se on osa meidän ammattiylpeyttämme: suunnitelmia viedään jatkuvasti eteenpäin ja niistä halutaan tehdä aina paremmat, tehokkaammat ja toimivammat, Oljemark kertoo. – BoKlok-kotien ja pihapiirien suunnittelu koostuu yllättävän usein hetkittäisistä oivalluksista: siitä, millaiset muutokset tekevät arjesta helpompaa ja puhaltavat elämiseen myötätuulta.

Pienet kustannukset, vikkelästi valmista

“Koteja meille tavallisille ihmisille”, kuuluu yksi BoKlokin sloganeista. Kuluttajatutkimuksessakin kysyttiin nimenomaan tavallisten ihmisten näkemyksiä hyvästä asumisesta. Jotta BoKlok-kodit voidaan tuoda tavallisten ihmisten saataville, ne on suunniteltu kustannuksiltaan huokeammiksi kuin uudiskohteet yleensä.

– Pienet kustannukset ovat olleet yksi konseptin lähtökohdista. Suunnittelijan on samastuttava tulevien asukkaiden odotuksiin ja tarpeisiin varhaisimmista suunnitteluvaiheista lähtien, Rosti kertoo.

Kohtuullinen hinta on saavutettu paitsi hankkiutumalla eroon hukkaneliöistä ja kalliista materiaaleista, myös normaalia rakentamista sutjakkaammalla tuotantoprosessilla. BoKlok-kodit ovat puurakenteisia ja ne kootaan elementeistä, jotka valmistetaan kokonaan tehdasolosuhteissa säiltä suojassa. Elementit kuljetetaan työmaalle, ja siellä rakentaminen on hyvin nopeaa: asentamiseen menee talon osalta noin viikko. Tavallisesti BoKlok-kohde valmistuu alle vuodessa.

Yhteisöllisyys syntyy pienillä teoilla

BoKlokin konseptia luodessa on kyseenalaistettu monia asioita, jotka yleensä ovat arkkitehtisuunnittelussa itsestäänselvyyksiä. – Mietimme esimerkiksi sitä, mitä asioita voi tehdä yksin ja mitä yhdessä, mitä perheen kanssa, ja mitä pihapiirissä koko naapuruston kanssa, Oljemark kertoo.

Alusta saakka elämä BoKlok-pihapiireissä on ollut yhteisöllistä. Oljemark tietää, miten yksinkertaisilla teoilla sitä voidaan edesauttaa. – Tällainen pieni yksityiskohta, että pihan viljelypalstoja ei ole valmiiksi jaettu, vaan naapurit jakavat ne itse keskenään ja samalla oppivat tuntemaan toisensa. – Olemme käyneet katsomassa valmistuneita kohteita, ja esimerkiksi ensimmäisessä kohteessa Kivistössä on nyt todella hienossa kunnossa oleva yhteispuutarha ja viljelykset, vahvistaa Rosti.

Asukkaiden näköistä elämää

BoKlok on osoittautunut hyvin toimivaksi konseptiksi eri ikäisille ja eri taustoista tuleville asukkaille. Asukkaiden joukossa on paljon lapsiperheitä ja ensiasunnon ostavia pariskuntia, mutta BoKlok-pihapiireihin muuttavat mielellään myös 50–60-vuotiaat, jotka haluavat hankkiutua eroon liian suurista perheasunnoista. Monesti kohteista ovat kiinnostuneita lähialueiden asukkaat, mutta jo ensimmäiseen BoKlok-kohteeseen Vantaalle hakeutui asukkaita Helsingin kantakaupungista, kuten Kalliosta.

– Se on toistunut muissakin kohteissa: asukaskunta on aika kirjava, mutta konsepti on ollut alusta asti tosi pidetty. BoKlok-kodissa elämä on sujuvaa ja mukavaa, ja se on meille suunnittelijoille parasta BoKlokissa. Rosti summaa. – BoKlok-pihapiireissä elämä on asukkaidensa näköistä. Siellä pääsee vaikuttamaan, elämään ja olemaan, Oljemark täydentää.


Rahoitusmalli joustaa elämäntilanteesi mukaan

BoKlok-rahoitusmalli on joustava ja uuteen kotiin pääsee kiinni pienellä omarahoitusosuudella.

Glänta i granskog

Valitsimme materiaaliksi puun

Uusiutuvana materiaalina puu on tärkeä osa ympäristötehokasta rakentamista.